Tudásbázis

32 vagy 32 bit, ill. 64 vagy 64 bit

32 bites program, ami 32 bites rendszeren futtatható.

Az újrahasznosított licencekhez tartozik a frissítési jog is?

A válasz igen: az általunk forgalamzott licencek nincsenek korlátozva, teljes jogú termékek. Mit jelent ez? Ha az adott termékhez tartozik frissítés, akkor az(ok) a megvásárolt újrahasznosított termék(ek)hez hivatlaosan és legálisan letölthető(ek).

DOEM

DOEM - Gyártóspecifikus OEM. A telepítőmédia tartalmazza a szokásos telepítőanyagot, technikailag és hivatalosan is telepíthető bármely gépre. A telepítőmédia tartalmaz(hat) gyártó általi kiemelt driver támogatottságot, ill. egyéb kiegészítő programokat (tools).

EN

EN vagy ENG: angol nyelvű licencecsomag. A nyelv megjelölés a felhasználói és a telepítő felületre vonatkozik.

Hogyan ellenőrizzük, hogy a hardverünk alkalmas-e a Windows 7 telepítésére?

Ingyenesen letölthető a Microsoft oldaláról egy hivatalos segédprogram, mely megvizsgálja a számítógép paramétereit, és jelzi, hogy telepíthető-e a Windows 7 operációs rendszer 32 vagy 64 bites formája. A Hivatalos Microsoft Upgrade Advisor linkje: Microsoft Upgrade Advisor

HU

HU vagy HUN: Magyar nyelvű licencecsomag. A nyelv megjelölés a felhasználói és a telepítő felületre vonatkozik.

Magánszemély is részt vehet a használt szoftver remarketingben?

Mind magánszemély, mind cég, mind közigazgatásban vagy felsőoktatásban részt vevő szervezetek élhetnek a használt szoftver adta lehetőségekkel. Az utóbbiak esetében lásd a Tisztaszoftver Program részleteit.

Mi a CAL?

A CAL (Client Access License) határozza meg, hogy a szerverhez hány kliens csatlakozhat. Általánosságban elmondható, hogy a szerver licencek általában alapból tartalmaznak minimális számú CAL-t.

Microsoft Office 2007 PKC letöltése

Microsoft Office 2007 telepítőmédia mentes (PKC) terméket az alábbi linken* tudja letölteni és installálni:
https://www7.downloadoffice2010.microsoft.com/o12/registerkey.aspx?culture=hu-HU&ref=backup

*: a megadott letöltési anyag elérési útja változhat

Microsoft Office 2010 PKC letöltése

Microsoft Office 2010 telepítőmédia mentes PKC terméket az alábbi linken* tudja letölteni és installálni:
https://www7.downloadoffice2010.microsoft.com/row/registerkey.aspx?culture=hu-HU&ref=backup

*: a megadott letöltési anyag elérési útja változhat

Microsoft Office csomag elnevezések

Microsoft Office csomag elnevezések jelölik, hogy az adott programcsomag mely irodai szoftvereket tartalmazza. A jelölések évjáratonként eltér(het)nek, de általánosságban elmondhatóak az alábbiakat:

Basic: Word, Excel, Outlook
Standard: Word, Excel, Outlook, PowerPoint
Small Business (SB | SBE): Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Publisher
Professional: Word, Excel, Outlook, Onenote, Powerpoint, Publisher, Access

Microsoft Windows 7 SP1

Ezen a linken érheti el a Microsoft Windows 7 SP1 javítócsomagot. Microsoft Windows 7 SP1

Microsoft Windows XP SP3

Ezen a linken keresztül elérheti a gyártó Windows XP SP3 javítócsomagját. Microsoft Windows XP SP3

Microsoft XP Service Pack 4

A Microsoft Xp operációs rendszerhez kiadott Service Pack, mely tartalmazza a korábbi (Sp1-2-3) csomagokat. Figyelem! Ez egy nem a gyártó által kiadott csomag!

Milyen jogi elvárások mellett történik a licencek forgalmazása ?

Az általunk forgalmazott licencek eredete folyamatosan, és legálisan igazolható. A folyamatok lebonyolítása a BSA előírásai szerint történik, kiemelve a licence dokumentációjára vonatkozó előírásokat.

Mit jelent a dobozos licence (FPP)?

Teljes dobozos termékeinket otthoni felhasználóknak illetve tíz asztali számítógépnél kevesebbet üzemeltető kisebb szervezeteknek ajánljuk. A dobozos verzió lehetőséget ad a párhuzamos használatot és telepítést kerülendő, de soros módon több gépen való alklamazhatóságra. Ebben az esetben a licence a csomagolásban lemezekkel és a kézikönyvvel együtt megtalálható, nyomtatott dokumentum.

Mit jelent a helyettesítő termék?

Helyettesítő terméket akkor javaslunk, ha pl. a megrendelt mennyiség nem áll rendelkezésre. Ebben ez esetben mindig olyan terméket javaslunk, mely az eredeti termék funkcionalitását biztosítja. Helyettesítő termék lehet még pl. ha magasabb funkcionalitású a megrendelt termék, mint amire Önnek ténylegesen szüksége lenne.

Mit jelent a másodtelepítési jog?

A másodlagos használati jogok a szoftver használatát két eszközön teszik lehetővé. A második eszköz otthoni számítógép („otthoni használati jog” esetén) vagy hordozható számítógép („hordozható eszközre vonatkozó használati jog” esetén) lehet. A másodlagos használati jogok csak bizonyos Microsoft alkalmazásszoftverekre érvényesek (ilyen pl. a Microsoft Office). A másodlagos használati jogokkal kapcsolatban az adott szoftver Végfelhasználói Licencszerződésében (EULA) talál információt. Ezek a jogok nem érvényesek a Microsoft operációs rendszerekre, kiszolgálótermékekre és az előtelepített szoftverekre. Forrás

Mit jelent a Mennyiségi licence (VOLUME LICENCE)?

A mennyiségi licenceprogramok keretében egyszerűen lehet több Microsoft szoftverlicencet vásárolni — minél többet vásárol, annál nagyobb a mennyiségi árkedvezmény. A mennyiségi licenceprogramok esetében nem kap Végfelhasználói Licencszerződést nyomtatott formában. A mennyiségi licencek ugyanis az interneten megtekinthetőek, így részletesen ellenőrizhető, hány számítógép és felhasználó tartozik a szerződés hatályába.

Mit jelent a MUI vagy Multilanguage?

A MUI (Multilanguage) licencek több nyelvet tartalmaznak. Vagyis egy programban több különböző nyelvű kezelőfelület választható.

Mit jelent az MLK licence?

Az MLK (Media-Less license Kit) licencek esetén nem tartozik a licencecsomaghoz a telepítő média. Ezt utólag, mint kiegészítő, beszerezhető. Az MLK licencek esetén az adathordozó nélküli licenccsomagra vonatkozó szerződési feltételek az irányadók.

Mit jelent az OEM kifejezés? Mi a COA matrica?

Előtelepített szoftver (OEM) Ha a szoftver új asztali számítógépre előzetesen telepítve lett, a felhasználónak a számítógép első indításakor el kell fogadnia a Végfelhasználói Licencszerződést (EULA). Ez a licenctípus a számítógép gyártója és a felhasználó közötti megállapodás. A legális és eredeti előtelepített szoftverhez a gyártó mindig mellékeli a szükséges dokumentációt és a szoftver adathordozóit (lemezeket). A gyártó a számítógép házára ragasztja az Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány (COA) matricáját is.

Mit jelent az Office?

Az Office termékcsalád a Microsoft gyártó terméke, kiemelten irodai alkalmazások gyűjteménye. Több verziója érhető el, melyeket általában egy évszámmal és egy típusmegjelöléssel különböztetnek meg egymástól.

Mit kell tudni a használt szoftver licence kereskedelemről?

A szoftverújrahasznosítás ( használt szoftver értékesítés, szoftver remarketing) alapja, hogy szoftver licencek tulajdonost válthatnak jogilag áttekinthető (transzparens) módon, (szükség szerint) a szoftver licence gyártója bevonásával.

Office 2010 PKC termék aktiválása

Ha előtelepített Office 2010 PKC

1. Windows Start menü >> Minden program >> Office 2010
2. Válassza az Aktiválás-t
3. Adja meg a 25 jegyű érvényesítő kódot

Ha nem előtelepített Office 2010 PKC

1. Microsoft Office 2010 telepítőmédia mentes PKC terméket az alábbi linken* tudja letölteni és installálni:
https://www7.downloadoffice2010.microsoft.com/row/registerkey.aspx?culture=hu-HU&ref=backup

*: a megadott letöltési anyag elérési útja változhat

Operációs rendszer vagy OS

Operációs rendszer vagy OS, az az alapprogram, mely irányítja és kapcsolatot teremt a kezelő/felhasználó és a számítógép között. Elérhető operációs rendszerek: Windows XP Home, Windows XP Professional, Windows 7 Professional 32 bit, Windows 7 Professional 64 bit

R1 vagy R2

R1 vagy R2 (Release1/Release2): javítás, frissítés sorszáma

SP1, SP2, SP3

Az SP jelentése: Service Pack (szerviz csomag). Ezen utólagosan kiadott csomagok egy már kiadott programhoz tartoznak, és különböző biztonsági javításokat, vagy/és újabb funkciókkal is frissítik az adott programot.

SVR

SVR: Server rövidítése. Típusmegjelölésként is szolgálhat.

Telepítőmédiával rendelekező Office csomagok nyelvi beállításai

Telepítőmédiával rendelkező OEM Office csomagok esetén a telepítőmédia nyelve lesz a Office csomag telepítő és használati nyelve is. Nincs további lehetőség más nyelv választására.

Van-e minimális vásárlási/eladási darabszám?

Alapvetően nincs minimális darabszám, de az esetek nagy részében meghatározza, hogy milyen licence fajtáról beszélünk: OEM, FPP termékek esetén akár 1 darab is vásárolható.

Windows 7 Professional

Windows 7 Professional: A Microsoft gyártó terméke, a Windows családhoz tartozik, NT alapú grafikus operációs rendszer. Windows 7 Professional 32 bit és Windows 7 Professional 64 bites verzióban is elérhető. További verziói a Home Premium 32 bit és a Home Premium 64 bit.

Windows 7 termék aktiválása

Windows 7 termék aktiválása a telepítést követő 30 napon belül el kell végezi. Az aktiválást interneten, vagy telefonon keresztül teheti meg. A telefonos aktiválás során az egyedi licence kulcs alapján egy több számcsoportból álló kódot fog kapni, melyet meg kell adni a Windows 7 terméknek. Amennyiben az internetes (online) aktivációs nem jár sikerrel, a telefonos aktiválást válassza.

Windows 7 termék aktiválása telefonon

Az alábbi lépésekkel a Windows 7 termék aktiválását telefonon keresztül könnyen elvégezheti:

1. Start menü >> Kellékek >> Parancssor
2. A megjelenő fekete hátterű ablakba írja be: SLUI 4, majd üsse le az ENTER billentyűt
3. Kövesse a megadott utasításokat: - ország kiválasztása - számcsoportok beírása

 

Milyen területeket érint(het) a szoftverújrahasznosítás?

Licence utánvásárlás (legalizás)

Licencepark átláthatóság növelés

Verzió frissítés, váltás

Licencepark felszámolás

Használaton kívüli legális licencek értékesítése

Cash-flow növelés